sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Ruskainen lista onnen esteistä


Lupasin jo laatia listan ylisimmistä romansseissa käytetyistä syistä, jotka saavat epäileväisten päät kääntymään kirjan lopussa, ja vannovan ikuista rakkautta.  Ennen sitä täytyy kuitenkin pureutua asioihin, mitkä ovat estäneet heitä ryhtymästä vakavaa parisuhteeseen ja rientämästä vihille.  Koska rakastan listoja, laadin tavallisimmista rakkauden esteistäkin sellaisen.  Käytetään tässä osapuolista nimiä Anne ja Gilbert.  Kuvituksena otoksia tämän viikonlopun ihanasta ruskasta.  Vassokuu!


1. Ennakkokäsitys

Gilbertillä on Annesta ennakkokäsitys muilta ihmisiltä saamiensa tietojen pohjalta.  Gilbert tuntee vetoa Anneen, mutta järki haraa vastaan.  Ei kai voi olla savua ilman tulta?

Esim. Diana Hamilton: Yksinäinen susi, Nora Roberts: Kukkien saari

2. Menneisyyden parisuhteet

a) Anna / Gilbert on tullut aiemmin hyljätyksi, eikä usko oikeasti kenenkään voivan häntä rakastaa.  Eksä on jättänyt fyysisen vamman tai uuden kumppanin vuoksi.

b) Eksä on ollut petturi / tunari / hyväksikäyttäjä, ja nyt Anne / Gilbert  luulee kaikkien miesten / naisten olevan samanlaisia.

c) Gilbert luulee Annen rakastavan yhä eksäänsä, tai Anne Gilbertin.

Esim. Melinda Cross: Sydämeni laulu, Sarah Morgan: Etusivun juttu, Martha Shields: Perheen musta lammas

3. Vanhempien malli

a) Vanhempien parisuhde on ollut onneton / kestämätön, minkä vuoksi Anne / Gilbert ei usko kestävään rakkauteen.

b) Gilbertin äiti on ollut kevytkenkäinen nainen, joka on hyljännyt Gilbertin ja tämän isän.  Gilbert ei siksi luota naisiin.

c) Gilbertin isä on ollut kauhea elosteleva sika, ja Gilbert itse uskoo olevansa tai ainakin muuttuvansa lopulta samanlaiseksi.  Hän haluaa suojella Annea itseltään, eikä voi luvata rakkautta.

Esim. Sarah Morgan: Etusivun juttu, Diana Hamilton: Yksinäinen susi 

4. Harhauttava sisarus

Anne luulee Gilbertille läheistä naista tämän naisystäväksi, vaikka kyseessä onkin sisko. Vaihtoehtoisesti Gilbert luulee Annen veljeä tämän sydänkäpyseksi.  Väliin ei rohjeta mennä härkkimään, vaikka oma sydän on pakahtua rakkaudesta ja mustasukkaisuudesta.

Esim. Melinda Cross: Sydämeni laulu, Penny Jordan: Virheistä voi oppia, Mary Wibberlay: Huvila ja kartano

5. Siilit

Gilbert luulee Annen vihaavan häntä, ja Anne puolestaan luulee olevansa Gilbertin inhoama.  Oman rakkautensa toisaan kohtaan he kätkevät olemalla piikikkäitä ja tiuskeita, jolloin väärinkäsitys ruokkii itse itseään.

Esim. Elizabeth Beverly: Rosemary ja tähtitieteilijä, Penny Jordan: Hänen veljensä

6. Työnarkomania

Gilbert on työnarkomaani, ja Anne jää aina kakkoseksi.  Hän ei usko tilanteen koskaan muuttuvan. Vaihtoehtoisesti Annen entinen kumppani on asettanut uransa aina kaiken edelle, ja Anne uskoo Gilbertin olevan samanlainen.  Nainen ei suostu soittelemaan kakkosviulua.

Esim. Debbie Macomber: Havaijin taika, Liz Grady: Paluu majakkasaarelle, Nicola West: Liekki lumessa

7. Kikkarapää, käkkäräpää naisia metsästää

Gilbertillä on hurja naistenmiehen maine, eikä Anne halua olla vain yksi miehen lukuisista valloituksista.  Niinpä hän taistelee syveneviä tunteitaan vastaan hampaat irvessä.  Kenties kaikkein yleisin este.

Esim. Diana Hamilton: Uskomaton tarjous, Helen Brooks: Yksinäisen suden saaliksi, Barbara Hannay: Erämaahan eksyneet, Nora Roberts: Sullivanin nainen

8. Kaunotar ja hirviö

Gilbert arvelee olevansa nuorelle viattomalle Annelle liian vanha ja maailmaa nähnyt mies, ja yrittää suojella neitoa itseltään työtämällä tämän pois luotaan.

Esim. Patricia Wilson: Cornwallin tytär, Ann Cooper: Suomalainen rapsodia

9. Itsenäinen elämä

Gilbert / Anne on päässyt itsenäisen  ja riippumattoman elämän makuun, eikä halua joutua sidotuksi avioliittoon.

Esim. Anne Mather: Sulattava liekki, Alaina Hawthorne: Kuin salama

10. Työ ja huvi

Anne on Gilbertin työtoveri, eikä työpaikkaromanssi ole hyvä idea.  Vaihtoehtoisesti Anne on Gilbertin potilas, ja olisi epäammattimaista ryhtyä suhteeseen asiakkaan kanssa.

Esim. Melinda Cross: Lääkärin heikkous, Anne Fraser: Sittenkin täydellinen

11. Ylpeys

Anne on aluksi vihannut Gilbertiä, mutta pian huomaa rakastuneensa tähän.  Anne ei ylpeyttään voi myöntää uusia tunteitaan, varsinkaan kun Gilbert suhtautuu häneen viileästi.  Usein ylpeyseste esiintyy kirjassa, jossa tähtipari on päätynyt jo alkuvaiheessa naimisiin muusta syystä kuin rakkaudesta.

Esim. Anne Hampson: Ylpeys ja ylivalta, Melanie Milburne: Kaikki pelissä

12. Lapsoset

Annella / Gilbertillä on lapsi tai lapsia.  Hän ei halua ryhtyä haihattelemaan epävarman rakkauden perään, ettei lasten elämään tulisi turhaa turbulenssia.

Esim.  Fiona Harper: Elämää suurempi sopimus 

13. Ne kolme tärkeää sanaa

Gilbert ei tule koskaan sanoneeksi Annelle rakastavansa tätä, koska luulee Annen tietävän sen.  Anne päättelee, että Gilbert on hänen kanssaan jostakin muusta syystä.  Useissa tapauksissa hän karkaa virheellisen oivalluksensa jälkeen.

Esim. Emma Richmond: Onni onnettomuudessa

14. Ei vaan pysty

Jotenkin vaan periaattesta tai jostakin muusta tuntemattomasta syystä Anne vetkuttelee.  Sydän ja järki (jonka olemassaolo jää lukijalle epäselväksi) repivät häntä kahtaalle.


Kirjailijat keksivät toki mitä erikoisempia esteitä rakastavaisten tielle.  Tässä olivat kuitenkin ne, jotka kokemukseni mukaan toistuvat useimmin.  Unohtuikohan jokin olennainen?






2 kommenttia:

  1. Ihania nimiä noissa sinun esimerkkikirjoissasi; yksinäisiä susia ja heikkoja lääkäreitä. Havaiji ja majakkasaari. Lupaavaa..
    Listasi vaikuttaa kyllä varsin kattavalta.
    -Mahtavia ruskafotoja, kiitos!
    -M.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kuvauspuolella on viime aikoina ollut hiljaiseloa, mutta nyt komeat vaahterat ja sininen taivas saivat tarttumaan kameraan.

      Poista