sunnuntai 28. elokuuta 2016

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä


Nimi: Ole niin kiltti, älä rakasta häntä
Kirjailija: Jojo Moyes
Ilmestynyt: 2014
Kustantaja: Gummerus
Alkuteos: The Last Letter From Your Lover (2008)
Sivumäärä: 532
Tapahtumapaikka: Lontoo, Iso-Britannia

Lehtitoimittaja Ellie saa käsiinsä 40 vuotta vanhoja rakkauskirjeitä, joiden lähettäjää ja vastaanottajaa hän ryhtyy selvittämään.  Ellien oma rakkauselämä on solmussa, ja kirjeiden romanttisuus herättelee häntä pohtimaan hänen omiakin valintojaan ja miehiä elämässään.  Samalla kirjassa kerrotaan rakkauskirjeiden vastaanottajan tarinaa limittäin kahdelta eri ajanjaksolta: ennen ja jälkeen muistinmenetyksen.  Kukin luku alkaa sitaatilla todellisten ihmisten jäähyväisviesteistä rakkaussuhteiden päättyessä.



Olen jotenkin aivan pökerryksissä tämän kirjan jälkeen.  Jouduin pohtimaan kirja-arvosteluperusteitani uudestaan.  Millainen on hyvä kirja?  Sellainen, jota on nautinnollista lukea vai sellainen, jota pelkää lukea eteenpäin? Sellainen, jonka juoni on kekseliäs?  Sellainen, jonka kieli on rikasta? Sellainen, joka pitää otteessaan?  Sellainen, joka herättää paljon erilaisia tunteita vai sellainen, joka saa aikaan pelkästään postitiivisia ajatuksia?  Sellainen, jonka haluaisi lukea heti uudestaan vai sellainen, jonka kansia ei halua enää avata, jotta muistikuva säilyy sellaisena kuin se ensimmäisen lukukerran jäljiltä on?  Kirjastossa teos oli luokiteltu viihdekirjallisuudeksi.  Tämä oli kuitenkin aivan eri sarjaa kuin 156 sivun kevyet romanssit, joten arviointi samalla skaalalle tuntuu mahdottomalta.  Kuin arvioisi täytekakkuja samoin perustein kuin karkkeja.


Moyesin teksti imaisi minut niin, että myötäelin päähenkilöiden tunteita liikaakin. Heidän rakkauselämänsä mutkat ahdistivat välillä niin, että minun oli pidettävä taukoa lukemisesta.  Vielä 30 sivua ennen loppua teki mieli lopettaa kesken, ja kaduin sitä, että olin ylipäätään tarttunut kirjaan.  Urheasti jatkoin kuitenkin viimeiseen sanaan, itkin vähän, enkä enää katunut.  Mutta kirjan avaaminen uudelleen sitaattien etsintää varten tuntui vaikealta.  En halunnut silmiini osuvan enää niitä kohtia, joissa päähenkilöt olivat onnettomia.  Tuli jotenkin sellainen irrationaalinen pelko että juoni muuttuisi, jos päästäisin tarinan uudelleen irti.  Vähän niin kuin jännittävässä elokuvissa, jonka on nähnyt ennenkin: tietää, mitä tapahtuu, mutta silti vähän pelottaa.  


Tarvitaan varmaan vähän sulattelua, ennen kuin pystyn sanomaan tästä kirjasta mitään järjellistä.  Nyt osaan vain kertoa, että olen vaikuttunut, tarina meni tunteisiin.  En pysty aloittamaan uutta kirjaa vielä tänään, ehkä en huomennakaan.  Mieli on vielä liikaa kierroksilla.

Ymmärrän täysin.

2 kommenttia:

  1. Anonyymi4/9/16 20:46

    Olet miettinyt samoja juttuja kuin itse: miten rajata eri genret tai alagenret?

    Onko siis olemassa yläkäsite "naisten viihde/romantiikkakirjallisuus", jonka alakäsitteitä ovat mm. chick-lit, mom-lit, gran-lit ja harlekiinit/kioskikirjallisuus ja mitä näitä nyt on? Ja mitä yhteistä/mitä erottavaa niillä on keskenään?

    Miten näitä pitäisi lukea niin että lukisi ottaen huomioon kunkin alalajin ominaispiirteet ja arvostaen onnistunutta kirjaa omassa lajissaan?

    t. L joka pohtii ja muistelee joskus lukeneensa Hömpän helmet-blogia, jossa vinkattiin/arvioitiin kirjoja

    VastaaPoista
  2. Sinäpä sen hyvin sanaksi virkoit!

    VastaaPoista