perjantai 1. heinäkuuta 2016

Alku kaiken kauniin

romanttinen

Lapsena en ollut kiinnostunut sellaisista hempeistä kirjoista kuin Runotyttö tai Pikku naisia.  Yhtä Tiinaa aloitin kerran, mutta en jaksanut kahlata loppuun.  Minua kiinnostivat vain seikkailu ja rikokset.  Niinpä luin mm. lähes koko Enid Blytonin tuotannon, Etsiväkaksosia ja kymmenittäin Neiti Etsiviä (joiden harvat romanttiset viittaukset ohitin joutavina).  11-vuotiaana siirryin aikuisten dekkareihin.  Kiusoittelin äitiäni, joka huokaili katsoessaan Okalintuja ja Tohtori Zivagoa.  Kun pikku hiljaa teini-ikäisenä aloin ymmärtää suurten tunteiden päälle, nautin kyllä kovasti sellaisista tv-sarjoista ja elokuvista kuin Anna ystävämme, Robin Hood - varkaiden ruhtinas ja Bodyguard.  Romanttisista kirjoista en kuitenkaan tiennyt mitään, enkä koskaan tullut kiinnittäneeksi huomiota kauppojen pokkarihyllyihin.

viihdekirjallisuus
Keskellä mies aivan kuin eräs takavuosien mäkikotka, eikö?
 Olin varmaan 24-vuotias, kun ystäväni A tyrkkäsi minulle lainaan kirjan, jonka hänen kaverinsa oli kääntänyt suomeksi.  Kirjan nimeä en muista, mutta kansi oli vaaleanpunainen väriltään, sarja oletettavasti Harlequin Romantiikka.  Tarinan sankari oli ammatiltaan korusuunnittelija, joka loihti sankarittarelle mestarillisen kultavitkuttimen kaulaan.  Naureskelin ääneen ylitsepursuaville kuvauksille miehen kiistämättömän komeista raameista sekä äärimmäisistä tunteista, niin onnen kukkuloista kuin epätoivon syövereistäkin.  Kuitenkaan en voinut laskea kirjaa käsistäni, ennen kuin olin päässyt sen loppuun.
bestseller

 Vähän myöhemmin työkaverini K:n mukana silloisen tutkimusryhmäni työhuoneeseen ilmestyi kasa romanttisia pokkareita.  Myös minä ja M innostuimme niistä, ja niinpä perustimme kirjahyllyymme kaiken tiedekirjallisuuden keskelle Harlequin-osaston, jota riemumielin esittelimme huoneessamme poikenneille muille tutkijoille.  Mitä mahdettiin ajatella naapurilaboratorioissa, kun rakkaustarinoiden vaikutuksesta pidimme kerran töissä romanttisen pukeutumisen päivänkin, ja liehuimme ympäriinsä kukkamekoissa?

harlekin
Harlequin-romaaneja neljän vuosikymmenen ajalta.

Siitäpä se sitten lähti.  Minulta on joskus kysytty, miten viitsin lukea rakkauspokkareita, kun ne ovat kaikki ihan samanlaisia.  Totta tosiaan.  Juoni on lähes poikkeuksetta seuraavanlainen:

1) Sankaripari tapaa enemmän tai vähemmän erikoisissa olosuhteissa.
2) Osapuolet tuntevat vetoa toisiinsa, mutta jokin este heidän yhteisen onnensa tiellä häilyy.
3) Este poistuu tai se on ollut pelkkää väärinkäsitystä.  Seuraa kosinta tai jotain muuta suhteen sinetöivää.  And they lived happily ever after. 


Mutta se kai onkin parasta, että tietää varmuudella, mitä saa.  Kun elämä murjoo, töissä on stressiä ja maailmantuska painaa hartiat lysyyn, voi hetkeksi hukuttautua pieneen jännitykseen tietäen, että loppu kuitenkin on onnellinen.  Se on kuin terapiaa!


Tässä blogissani tarkastelen romantiikkapokkareita eli "harrikoita" eri näkökulmista ja kirjoittelen lukemistani tarinoista.  Tervetuloa mukaan!

5 kommenttia:

  1. Onpa hauska blogi! Olen lukenut näitä kirjoja joskus 80-luvulla. Silloin enemmän, nyt enää satunnaisesti. Mutta nuo 80-luvun kannet kyllä herättävät muistoja!

    VastaaPoista
  2. Minusta 80-luvulla kirjoitettiinkin kiinnostavampia romansseja. Analyysiä vuosikymmenten välisistä eroista on tulossa jossakin vaiheessa. Kiva että tykkäät blogistani!

    VastaaPoista
  3. No mutta nytpäs löysin mielenkiintoisen ja hauskan blogin, tätä jään heti seuraamaan! :) En ole ikinä lukenut yhtään Harlequinia, mutta nuorena luin paljon Danielle Steeliä, joka on käytännössä ihan sama juttu, ja voi ei - nyt alkoi tehdä mieli kaivaa hyllystä joku vanha Steel-pläjäys (kyllä, mulla on ne kaikki vielä hyllyssä tallella :D ).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, että löysit vieraakseni! Tällä viikolla alkoi työt, joten julkaisuja lienee tulossa vähän harvemmin kuin lomalla. Sitäpaitsi nyt ovat alkaneet kiehtoa 156-sivuisten sijaan paksummat opukset, jotka eivät ole aivan yhtä huttua, mutta kestävät tietenkin kauemmin lukea. Mutta jahka töissä tulee tarpeeksi säpinää, niin varmaan palaan hattarankeveisiin juoniin ja romanssibingoa pelaamaan, jotta saan kunnolla aivotoimintani nolliin ennen unia.

      Poista
    2. Ai niin, piti vielä sanomani, että olen kyllä kuullut Danielle Steelistä, mutta toistaiseksi en ole vielä lukenut hänen tuotantoaan. Mutta täytyypä laittaa lukulistalle!

      Poista